DNA نوآوران
تسلط بر پنج مهارت نوآوران دگرگون ساز
چگونه افراد خلاق را برای سازمان خود پیدا کنیم؟ و چگونه خودم میتوانم نوآورتر شوم؟
اینها سوالاتی است که مدیران ارشد را به ستوه میآورد، زیرا آنها درک میکنند که توانایی نوآوری “کاتالیزور و یک راز” موفقیت کسبوکارها است. متأسفانه، بسیاری از ما در مورد آنچه باعث خلاقیت بیشتر یک فرد نسبت به شخص دیگر میشود بسیار اندک میدانیم. شاید به همین دلیل، ما از کارآفرینان تجسمگرایی مانند استیو جابز اپل، جف بزوس آمازون، پیر امیدیار ایبی، ایلان ماسک تسلا و لافلی از پی اند جی با احترام یاد میکنیم. چگونه این افراد ایدههای نوآورانه جدیدی ارائه میدهند؟ اگر امکان کشف عملکرد درونی ذهن آنها وجود داشت، واقعاً چگونه میتوانستیم در مورد نحوه نوآوری آنها بیاموزیم؟
در جستجوی پاسخ به این سوالها، یک مطالعه شش ساله برای کشف ریشههای استراتژیهای کسبوکار خلاقانه و اغلب دگرگونساز در شرکتهای نوآور انجام شده است. هدف این بوده که کارآفرینان نوآور زیر ذره بین قرار گیرد و بررسی شود که آنها چرا و چگونه ایدههایی را که کسبوکارشان بر اساس آن ساخته شده است، ارائه کردهاند. تفاوت آنها با سایر مدیران و کارآفرینان در چیست: کسی که حق رای دادن مک دونالد را خریداری میکند ممکن است کارآفرین باشد، اما ساختن آمازون به طور کلی به مهارتهای متفاوتی نیاز دارد. عادات 25 کارآفرین نوآور مورد مطالعه قرار گرفته است و بیش از 3000 مدیر اجرایی و 500 نفر که شرکتهای نوآور تاسیس کرده بودند یا محصولات جدید را اختراع کرده بودند مورد بررسی قرار گرفته است.
در اکثر شرکتها، مدیران ارشد شخصاً مسئول ایجاد نوآوریهای استراتژیک نیستند. بلکه آنها نسبت به تسهیل فرایند نوآوری احساس مسئولیت میکنند. در مقابل، مدیران ارشد نوآورترین شرکتها – که تنها 15 درصد از آنها مورد مطالعه قرار گرفته است – کارهای مرتبط با خلاقیت را به دیگران واگذار نمیکنند. آنها خودشان این کارها را انجام میدهند.
اما آنها چگونه این کار را انجام میدهند؟ تحقیقات انجام شده منجر به شناسایی پنج «مهارت اکتشافی» که خلاقترین مدیران را متمایز میکند، شده است: تجمیع، پرسشگری، مشاهدهگری، آزمایش و شبکهسازی. مطالعات نشان داده است که کارآفرینان نوآور (که مدیرعامل نیز هستند) 50 درصد بیشتر از مدیران عامل بدون سابقه نوآوری، در فعالیتهای اکتشافی زمان صرف میکنند. در کنار هم، این مهارتها چیزی را تشکیل میدهند که DNA نوآور نامیده میشود. و خبر خوب این است که اگر با آن متولد نشدهاید، میتوانید آن را پرورش دهید.
چه چیزی نوآوران را متمایز میکند؟
کارآفرینان نوآور دارای چیزی به نام هوش خلاق هستند که یک توانمندساز اکتشافی است و با انواع دیگر هوش، متفاوت میباشد (همانطور که توسط نظریه هوارد گاردنر در مورد هوشهای چندگانه پیشنهاد شده است). این بیشتر از مهارت شناختی بخش سمت راست مغز است. نوآوران هر دو طرف مغز را درگیر خود میکنند و از پنج مهارت اکتشافی برای ایجاد ایدههای جدید استفاده میکنند.
با تفکر در مورد نحوه عملکرد این مهارتها، استفاده از استعاره DNA بسیار مفید است. ارتباط اجزا مانند ساختار ستون فقرات مارپیچ دوگانه DNA است. چهار الگوی عملگرای (پرسش، مشاهده، آزمایش و شبکهسازی) در اطراف این ستون فقرات قرار گرفته و به پرورش بینشهای جدید کمک میکند. و همانطور که DNA فیزیکی هر فرد منحصر به فرد است، DNA نوآوری هر فرد هم منحصر به فرد است و برای ایجاد ایدههای تجاری موفق ضروری است.
تصور کنید که شما یک دوقلو یکسان با خواهر یا برادر خود هستید، که مغز و استعدادهای طبیعی یکسانی دارید. به هر دوی شما یک هفته فرصت داده شده است تا یک ایده سرمایهگذاری- کسبوکار ارایه دهید. در آن هفته، شما به تنهایی در اتاق خود ایدههایی ارائه میدهید. در مقابل، دوقلوی شما (1) با 10 نفر-از جمله یک مهندس، یک موسیقیدان، یک پدر در خانه و یک طراح-در مورد این پروژه صحبت میکند، (2) از سه شرکت نوپا بازدید میکند تا کار آنها را مشاهده کند.، (3) از پنج محصول “جدید در بازار” نمونه میگیرد، (4) نمونه اولیهای را که برای پنج نفر ساخته با مشتریان بالقوه بررسی، و بازخوردهای لازم را دریافت میکند، و (5) سوالات “اگر من این را امتحان کنم چه نتایجی حاصل میشود؟” و “چرا این کار را انجام میدهم؟” حداقل 10 بار در روز از خود میپرسد و بالاخره در طول این فعالیتها اقدام به شبکهسازی، مشاهده و آزمایش میکند. به نظر شما چه کسی ایده نوآورانهتر (و شدنیتر) را ارائه میدهد؟
خبر خوب این است که مطالعات روی دوقلوهای یکسان جدا شده در بدو تولد نشان میدهد که، توانایی ما در تفکر خلاق یک سوم از ژنتیک ناشی میشود. اما دو سوم مجموعه مهارتهای نوآوری از طریق یادگیری صورت میگیرد-ابتدا مهارت خاصی را بیاموزید، سپس آن را تمرین کنید، آزمایش کنید و در نهایت این توانایی را در خود نهادینه کرده و از آن برای ایجاد اعتماد به نفس استفاده کنید. کارآفرینان نوآور مورد مطالعه، مهارتهای نوآوری خود را دقیقاً از این طریق به دست آورده و تقویت نمودند.