رویکردهای استراتژی

در طی بیش از  بیست سال فعالیت تحقیقاتی و مشاوره حرفه‌­ا‎ی در حوزه استراتژی مشاهده کردیم که در کشور غالبا از یک فرایند و یک مدل خاص مانند (SWOT) برای تدوین استراتژی استفاده می­‌شود. با توجه به تحولات گسترده محیطی، در دنیای استراتژی تحولات گسترده­‌ای برای بهبود دانش استراتژی اتفاق افتاده است اما تبلور آن در دنیای عمل کم بوده است. برای این منظور مرکز استراتژی گروه ناب با بررسی عمیق در مورد رویکردهای مخلتف استراتژی که در فضای علمی و مشاوره جهانی اتفاق افتاده است، اقدام به استفاده از چارچوب پالت استراتژی می‌­نماید تا از طریق آن رویکرد مناسب استراتژی را برای هر شرکت تعیین کند.

پالت استراتژی

پالت استراتژی پنج رویکرد مشخص را برای استراتژی معرفی می‌کند. هر رویکرد براساس شرایط محیطی خاص هر کسب­‌وکار تعریف شده است. هر رویکرد شامل چندین متدولوژی شناخته شده برای استراتژی است. استفاده از رویکردهای فوق به ما کمک می­‌کند تا رویکرد و متدولوژی خود را با محیط کسب­‌وکار خاص شرکت مطابقت دهیم و استراتژی مناسبی را به طور موثر اجرا کنیم. 

استراتژی کلاسیک: بزرگ باشید

استراتژی کلاسیک مبتنی بر دستیابی به مزیت رقابتی پایدار از طریق یک جایگاه بهینه در یک بازار جذاب است. از آنجا که اساس مزیت رقابتی در این محیط‌ها شناخته شده و غیرقابل تأمل است، مزیت می‌تواند براساس مزیت مقیاس، تمایز یا قابلیت‌های برتر باشد.

استراتژی انطباقی: سریع باشید

رویکرد تطبیقی استراتژی بر ایده مزیت موقت پی­ درپی استوار است. در محیط‌های غیرقابل پیش‌بینی و غیر قابل تصور، تأکید بیشتر بر آزمایش مداوم و اصلاحات مورد نیاز در همان لحظه است تا تحلیل و برنامه‌ریزی بلندمدت. رویکرد تطبیقی زمانی به کار گرفته می­‌شود که پیش‌بینی و شکل‌دهی به آن سخت باشد و مزیت‌­ها نیز عمر کوتاه داشته باشند. تغییرات مداوم‌ و قابل توجه در فناوری‌ها‌، نیازهای مشتری‌، محصولات رقابتی یا ساختار صنعت، همگی ممکن است نیاز به یک رویکرد انطباقی را نشان دهند.

استراتژی تجسم­‌گرا: اولین باشید

یک رویکرد تجسم‌­گرا با درک فرصت و پیگیری یک جانبه آن، شرکت را قادر می‌­سازد تا با اتکا به درجه­‌ای از قابلیت پیش­‌بینی، صنعتی را خلق یا دوباره بسازد. اول بودن، سبب خلق مزیت اندازه می‌­شود که به دلیل جلوتر بودن از رقبا است و به یک شرکت اجازه می‌­دهد تا استانداردهای صنعت را تعیین کند، بر ترجیحات مشتری تأثیر بگذارد، موقعیت بالاتری از هزینه را ایجاد کند و جهت کل بازار را تعیین کند. در صورت وجود فرصتی برای ایجاد یا بازتعریف یک صنعت، یک استراتژی تجسم­‌گرا را به کار می­‌گیریم.

استراتژی شکل‌­دهی: رهبر ارکستر باشید

زمانی که محیطی غیرقابل پیش‌بینی اما انعطاف‌پذیر است، یک شرکت پیش از نگارش یا بازبینی در قوانین موجود، فرصت فوق‌العاده‌ای پیدا می‌کند تا کل صنعت را در مراحل ابتدایی توسعه‌ی خویش، شکل‌داده یا تغییر شکل دهد.

چنین فرصتی نیازمند همکاری و مشارکت با دیگران است چون شما نمی‌توانید به تنهایی امر خطیر شکل‌دهی صنعت را انجام دهید و نیاز دارید تا مخاطرات انجام آن را با دیگران به مشارکت بگذارید، در توانمندی‌های تکمیلی مشارکت کنید و بازار جدید را به سرعت پیش از آن که رقبا بسیج شوند، بسازید.

استراتژی نوسازی: زنده باشید

رویکرد نوسازی به استراتژی، نشاط و رقابت یک شرکت را هنگامی که در یک محیط سخت کار می­کند تازه می­کند. زمانی که شرایط آنقدر دشوار است که مسیر فعلی کسب­­وکار نمی­تواند پایدار بماند، تغییر مسیر به منظور حفظ و آزاد کردن منابع، تنها راه برای نه فقط زنده ماندن بلکه برای رشد است. این رویکرد زمانی استفاده خواهد شد که سازمان نیازمند یک عمل جراحی باشد.