نوشته دکتر محمدرضا عاطفی

دکتر محمدرضا عاطفی

مشاور استراتژی و آینده پژوه
عضو هیات علمی دانشگاه و رئیس هیات مدیره گروه ناب

آینده خودرو: بحران های مزمن تامین کنندگان

تامین کنندگان خودرو با چالش‌هایی روبرو هستند که بر حاشیه سود و رشد آنها تاثیرگذار است. در این گزارش مواردی که بر صنعت تامین کننده خودرو در سال آتی تاثیر مستقیم خواهد گذاشت، مطرح شده است.

پس از یک سری عدم قطعیت‌های مداوم، صنعت تامین کننده خودرو با چالش‌های مزمنی مواجه است. اگرچه میانگین حاشیه سود در سطح جهانی به سطح قبل از همه‌گیری بازگشته است، اما چندین دگرگون ساز طولانی مدت و بسیاری از چالش‌های جدید برای افزایش فشار بر حاشیه سود و رشد تامین‌کنندگان در کوتاه‌مدت در حال وقوع است. مشکلات عمدتاً ناشی از کمبود نیمه‌هادی‌ها و افزایش سرسام آور قیمت مواد، و بالاخره افزایش قیمت انرژی به ویژه در اروپا است.

با نگاهی عمیق تر به سطوح سودآوری تحت این شرایط، نشان می‌دهد که میانگین حاشیه 5.3 درصد در واقع به شدت تحت تأثیر بازیگران خدمات پس از فروش، تأمین کنندگان لوازم الکترونیکی و متخصصان فرآیندهای آسیایی است. همه این گروه‌ها به دلیل ویژگی‌های فعلی بازار می‌توانند تا حد زیادی از بازار بهتر عمل کنند.

 

چالش‌های تامین کنندگان خودرو

با نگاهی دقیق به چالش‌های صنعت تامین‌کننده خودرو در جهان، به تشریح هشت منبع کمک می‌کند که در ماه‌های اخیر به زوال حاشیه کمک می‌کنند:

 

  • ادامه تحریم‌ها محدودیت در تامین قطعات و مواد اولیه تامین کنندگان صنعت خودرو همچنان یکی از چالش‌های جدی برای صنعت خودرو است که به این زودی‌ها کاهش نخواهد یافت.
  • زیان دهی افزایش زیان انباشته صنعت خودرو سبب کاهش توان صنعت برای سرمایه‌گذاری در فناوری‌های جدید و تحقیق و توسعه خواهد شد. مشکلات ساختاری و هزینه‌ای شرکت‌های خودرو همچنان باقی است و چشم اندازی از بهبود ساختاری قابل مشاهده نیست.
  • عدم نوآوری و توسعه فناوری تحولات و نوآوری‌های دگرگون ساز در حوزه‌های توسعه محصولات برقی و فناوری‌های تولید نیازمند سرمایه‌گذاری‌های گسترده است که به دلیل مهاجرت نیروهای انسانی متخصص عملا با محدودیت منابع مواجه است.
  • کمبود نقدینگی کمبود نقدینگی سبب افزایش هزینه‌های تامین مالی می‌شود ضمن آنکه فرآیند لجستیک و خرید مواد اولیه را با مشکل جدی مواجه می‌کند.
  • کمبود نیمه‌هادی‌ها – تامین محدود نیمه‌هادی‌ها همچنان صنعت را تحت الشعاع خود قرار داده است و ما انتظار نداریم که اوضاع به این زودی‌ها کاهش یابد.
  • رویدادهای ژئوپلیتیک– اینها شامل جنگ در اوکراین، افزایش تورم و نرخ‌های بهره بالاتر است که همگی هزینه‌های تامین کننده را افزایش می‌دهند.
  • هزینه‌های حمل و نقل– با توجه به موارد فوق، این میزان نیز بالا باقی مانده است و باعث کاهش بیشتر حاشیه سود تامین کننده در فرایند تامین مواد از خارج از کشور می‌شود.
  • تحول صنعت– علیرغم تغییر اقتصاد کلان، OEM‌ها تامین کنندگان را تحت فشار قرار می‌دهند تا هزینه‌ها را کاهش دهند و تمایلی برای خروج از الگوهای برقراری ارتباط با تامین کنندگان نشان ن می‌دهند.
  • ادغام عمودی– در حرکت رو به جلو، انتظار می‌رود که OEMها سیستم‌های EV را درون سپاری می‌کنند که می‌تواند سفارشات تامین‌کننده را بیشتر کاهش دهد.
  • سریعترین بازار در حال رشد – آینده چین به عنوان موتور محرکه صنعت خودرو نامشخص است.
  • افزایش هزینه‌های تامین مالی– بانک‌های مرکزی که با افزایش نرخ‌های بهره با تورم جهانی مبارزه می‌کنند، تامین مالی مجدد تامین‌کنندگان خودرو را به‌طور قابل‌توجهی گران‌تر می‌کنند.

تورم، کمبود نیمه‌هادی‌ها و همچنین افزایش هزینه مواد و عوامل، صنعت تامین کننده خودرو را عقب می‌اندازد. اگرچه برخی از بازیگران عملکرد بهتری نسبت به بازار دارند، اما با توجه به حجم پایین تولید، انتظار ن می‌رود که قبل از سال 2025 تغییری ایجاد شود.

 

بینش‌های مرتبط

آینده پژوهی

خودرو

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!