نیروی تغییر
نیروی تغییر تلاشی است که برای آماده سازی و ایجاد تغییر لازم است. در مشکلات اجتماعی، معمولاً تلاشهای آمادهسازی و بسترسازی جهت ایجاد تغییر، خیلی بیشتر از تلاش نهایی برای ایجاد خود تغییر است. به عنوان مثال، در مسئله حقوق مدنی، چندین دهه بحثهای علمی و فقه، سخنرانیها، گفتگوهای شخصی، لابیهای قانونی، تظاهرات، تجمعات، و طرحهای قانونی جدید برای آماده شدن جهتایجاد تغییر طول کشید. اما برای تغییر در سیستم نیاز به فقط تصویب یک لایحه جدید و سپس اجرای آن است. [i]
تلاشهای زیادی در شرکتهای آب و فاضلاب برای کاهش مصرف انرژی صورت میگیرد. این تلاشها معطوف به آموزش همگانی، برگزاری جلسات توجیهی و کارگاههای آموزشی در مدارس و سازمانها، تهیه بروشورهای تبلیغاتی و غیره میشود. اما تغییر محسوسی در کاهش مصرف آب مشاهده نمیشود.
در شرکتهای آب و فاضلاب تلاشها و بودجه زیادی صرف جلوگیری از آب هدررفته صورت میگیرد که در زمانهای کم آبی موضوع بسیار مهمی است اما منجر به تغییر قابل توجهی در هدررفت آب نشده است.
در طول ۴۰ سال گذشته مجموعه قوانین و مقررات سخت گیرانه و ارزش پاشی های گسترده منجر به کنترل افزایش نرخ ارز نشده است.
بودجه و سازمانهای زیادی در طی سالهای زیادی در امر فرهنگ سازی تلاش میکنند. برای هر فرد جامعه نیز از دوران کودکی تا پیری در طی حیات خود در معرض دریافت پیامها و آموزشهای گستردهای قرار گرفته است. آیا مجموعه این آموزشها منجر به تغییر باور یا رفتار خودجوش در جهت مطلوب شده است.
نقطه اهرمی چیست
نقاط اهرمی مکانهایی در یک سیستم پیچیده (یک شرکت، یک اقتصاد، یک بدن زنده، یک شهر، یک اکوسیستم) هستند که یک تغییر کوچک در یک چیز میتواند تغییرات بزرگی را در کل آن ایجاد کند[ii]..
این ایده منحصر به تحلیل سیستم نیست – آن را در افسانهها هم میتوان یافت. گلوله نقرهای، درمان معجزه آسا، گذرگاه مخفی، رمز عبور جادویی، قهرمانی که جریان تاریخ را تغییر میدهد. راهی تقریباً بدون دردسر برای عبور یا جهش از روی موانع بزرگ. ما باور داریم که نقاط اهرمی در هر سیستمی وجود دارد، و میخواهیم بدانیم کجا هستند و چگونه میتوانیم آنها را روی آن تاثیر بگذاریم. نقاط اهرمی، نقاط قدرت هستند.[iii]
جی فارستر میگوید: “مردم واقعا میدانند نقاط اهرمی کجا هستند. هر وقت تحلیلی از یک شرکت انجام دادهام و به یک نقطه اهرمی پی بردهام – شاید در سیاست موجودی، یا در رابطه بین نیروی فروش و نیروی تولیدی، یا در سیاست پرسنل و سپس به شرکت رجوع کردم، متوجه شدم که توجه زیادی به آن نقطه وجود دارد. همه به سختی تلاش میکنند تا آن را به مسیری اشتباه سوق دهند!”
دلایل اهمیت نقاط اهرمی
راهحلهای سطحی تلاش میکنند تا سیستم را در نقاط اهرمی ضعیف تحت تاثیر قرار دهند تا علل میانی را حل کنند. این ممکن است در مسائل آسان موثر باشد، زیرا در مسائل ساده، نیروهای ناشی از علل ریشهای به اندازه کافی کوچک هستند که با تاثیر گذاشتن بر نقاط اهرمی ضعیف بتوان بر آنها غلبه کرد.
راهحلهای اساسی سیستم را بر نقاط اهرمی قوی متمرکز میکند تا علل ریشهای را حل کنند. این رویکرد در مسائل دشوار ضروری است، زیرا تحلیلگران مسئله میتوانند تنها مقادیر محدودی نیرو بر روی یک سیستم بزرگ اعمال کنند. اگر آن نیرو در نقاط اهرمی ضعیف به جای قوی اعمال شود، توسط نیروهای درونی سیستم (که از علل ریشهای نشات میگیرد)، حذف یا دفع میشود.
نقاط اهرمی قوی
یافتن نقاط اهرمی قوی برای یک مسئله دشوار مستلزم استفاده از ابزارهای پیشرفته حل مسئله است.
در مسائل دشوار، نقاط اهرمی قوی، علل ریشهای را حل میکنند. بنابراین تنها راه قابل اعتماد برای یافتن نقاط اهرمی قوی، ابتدا یافتن علل ریشهای است. سپس، میتوانید شروع به جستجوی نقاط اهرمی قوی مرتبط با هر علت ریشهای کنید[iv].
علل ریشهای
این قسمت سخت مسئله است. این مرحلهای است که موفقیت یا شکست ما مشخص میشود. اگر این مرحله به درستی انجام شود بقیه کارها نسبتا آسان خواهد بود. اگر اشتباه کنید، هر مقدار هم تلاش کنید و زیرکی به خرج دهید کارساز نخواهد بود، زیرا نیروی تغییر کافی برای به کارانداختن نقاط اهرمی ضعیف وجود نخواهد داشت.
اگر علل ریشهای را پیدا نکنید، راهحلهای شما در تلاشی بیهوده برای حل علل میانی و روی نقاط اهرمی ضعیف متمرکز میشوند. به همین دلیل آنها موثر نیستند.
کسانی که روی مسئله پایداری و حفظ محیط زیست کار میکنند، چندین دهه است که به دنبال راهحلهای علاج بخش هستند. در حالی که برخی از موفقیتهای کوچک وجود داشته است، اما در حقیقت این راهحلها شکست خوردهاند. زیرا علی رغم تصویب قوانین، بکارگیری فناوریهای جدید و عزم ملی برای مقابله با کاهش آلودگیها اما همچنان میزان انتشار گازهای گلخانهای افزایشی است.این شواهدی قوی و واضح ازاین است که این راهحلها سطحی هستند. آنها به جای علل ریشهای به علل میانی پرداختهاند. به همین دلیل شکست میخورند.
معادله اهرم
از نظر علمی، اهرم عبارت از نسبت تغییر در خروجی به تغییر در ورودی است. فرمول محاسبه اهرم:
پس داریم:
این را میتوان به شکل بسیار شفافتری بیان کرد، شکلی که تحلیلگران مسایل پیچیده باید آن را به خوبی درک میکنند.
مقدار تغییر سیستم = مقدار اهرم × مقدار نیرو
این معادله میگوید که اگر میخواهید در حل یک مسئله پیچیده موفق شوید، باید سیستم را مطالعه کنید تا بتوانید نقاط اهرمی قوی را پیدا کنید که مقدار محدودی نیروی تغییر، سبب تغییر کافی در کل سیستم برای حل مسئله شود.
توجه داشته باشید فعال کردن نقطه اهرمی اشتباه، باعث تغییر اشتباه میشود. بنابراین کیفیت (صحت و کارایی) نقطه اهرمی برابر با کیفیت تغییر است.